Cserépkályha átrakás

Semmi sem tart örökké. Időnként a cserépkályhát is újra kell rakni, tehát át kell építeni. A cserépkályha átrakást, illetve a cserépkályha karbantartás (koromtalanítás) szükségességét alapvetően a cserépkályha élettartama szabja meg. Amennyiben valaki érdeklődik telefonon, illetve email-ben, hogy mi a teendő az ő tulajdonában lévő cserépkályhával, akkor az első kérdésem, hogy mennyi idős a cserépkályha, és milyen gyakorisággal használták azt. Ugyanis ha 15-20 éves kályhával kapcsolatosan érdeklődnek -látatlanban is merem mondani- hogy az átépítésre illetve átrakásra szorul. Ennyi idő alatt a cserépkályhát összetartó anyagok az állandó hőingadozás miatt elöregednek, meggyengülnek. Amennyiben 10 év alatti az élettartama, abban az esetben egy tisztítás/karbantartás is elégnek bizonyulhat a cserépkályha használhatósága érdekében.

A cserépkályha átrakása során a kályhát lebontják, a csempéket letakarítják és a régi bélésanyagoktól megtisztítják. Ezután újra felépítik a csempesorokat és a belső anyagokból a járatokat.


15870885_1334764173252071_635969357_n

A cserépkályhát idővel át kell rakni. Az hogy mennyi időnként, az nagymértékben függ attól, hogy rendeltetésszerűen van-e használva a kályha. Amennyiben a cserépkályha tulajdonos megfelelő mennyiségű és méretű száraz fával tüzel és betartja a tüzeléssel kapcsolatos szabályokat, akkor a kályhája hosszú éveken keresztül képes lesz a jó hatásfokú fűtésre, és rendszeres karbantartással 15-20 évig kitűnően használható marad. Abban az esetben, ha a tulajdonos úgy használja a cserépkályháját, hogy vizes nedves fát és hulladékokat is tüzel, vagy kevés levegőt enged az égéshez; akkor számolni kell azzal, hogy sokkal hamarabb kormos és zavaróan büdös (kátrányos) lesz a cserépkályha és a kémény, és ez a cserépkályha idő előtti átrakására adhat okot. Tehát nagyon nem mindegy, hogy a kályhánkat hogyan használjuk!

Cserépkályha átrakásra figyelmeztető jelek:

  • Megnyílnak a fugák és mozognak a kályhacsempék
  • Sokáig tart felfűteni a cserépkályhát, és kevés ideig tárolja a meleget.
  • Samott tégla darabok potyognak a tűztér faláról
  • Szivárog a füst a fugáknál vagy a cserépkályha tetején
  • Mozog a tüzelőajtó a csempék között
  • Szurkosodás a füstjáratokban és a kéményben. Extrém esetben már a tűztérben is található szurok.

Az itt felsorolt figyelmeztető jelek újabb építésű (4-5 éves) cserépkályha esetében a túlfűtésből, régebbi (15-20 éves) cserépkályhánál az elhasználódásból erednek.

 

A cserépkályha átépítés folyamata:

– A munkaterület (szoba) illetve bútorok papírral és fóliával történő letakarása.

– A kályha bontása minimum talapzatig történik. Bizonyos esetekben a talapzatot is újra kell építeni. A félig való lebontás igazi kontár munka. Az összes belső anyagot ki kell pucolni a csempéből és a sittbe el kell szállítani. Minden egyes csempét vízben le kell mosni, portalanítani.

– A kályha belső szerkezetének felépítése ÚJ belső anyaggal (samott tégla, kéménytégla, cserép, stb…) de a lebontott régi csempéből történik.

– A kályhacsempe letisztítása és fugázása.Takarítás, sitt elszállítása.

Az átépítés munkaideje átlagosan 2-3 nap szokott lenni. Mivel nincs új csempe rendelés, ezért nem szükséges a legalább 1 hónappal korábbi időpont egyeztetése.

A cserépkályha átrakás folyamatáról

Átlagosan tíz-húsz évente egyszer a cserépkályha is átrakásra szorul. Amennyiben megfelelően van benne fűtve, nem szükséges gyakrabban, azonban abban az esetben, ha például valaki túlfűti a kályhát, erre hamarabb is sor kerülhet. Ha kiderül, hogy a kályha szétégett, és cserépkályha átrakásra van szükség, érdemes minél hamarabb belevágni, hiszen minél tovább halogatjuk, annál nagyobb a kockázata, hogy az elégtelen szigetelés következtében tönkremennek a kályhacsempék, melyeknek pótlása igen magas összeget vonhat maga után. Elengedhetetlenül fontos továbbá, hogy a cserépkályha átrakást jó szakember végezze, így sok pluszköltségtől megkímélhetjük magunkat – nem is beszélve arról, milyen veszélyei vannak egy  rosszul megépített kályhának! Nem árt tisztában lenni vele, hogy a cserépkályha átrakás mérettől függően 2-3 napot vehet igénybe. Előfordulhat, hogy csak a kályhabelső tisztítása egy teljes napot vesz igénybe, tehát ha valaki túl hamar elkészül vele, elég valószínű, hogy nem végzett jó munkát!

Amennyiben fontos Önnek, hogy megbízható, alapos szakemberre bízza a cserépkályhája átrakását, forduljon hozzám bizalommal!

cserepkalyha-keszites.com.uj

A cserépkályha beüzemelés fortélya

Legyen szó cserépkályha átrakásról vagy új kályháról, nem kezdhetünk fűteni azonnal, miután megraktuk a cserépkályhát, egy tűzpróbát kell végezni.

Meg kell nézni, hogy mekkora a huzat. Az első valódi, nagyobb befűtéshez még szükséges, hogy egy hét elteljen, mert a kályha még a száradási fázisban van. A cserépkályha száradását elő lehet segíteni, ha kevés fát rakunk be a kályhába és kisebb szárító fűtéseket végzünk. Melegebb, nyári időben nyugodtan hagyhatjuk magától száradni a kályhát, ilyenkor nem szükséges ezeket a kisebb fűtéseket végezni.

Cserépkályhát tehát érdemes tavasszal vagy nyáron építtetni, illetve átrakatni, mert a nedves agyagnak a nyári melegben van ideje kiszáradni. Így nincs szükség a szárítófűtésre.

Az első befűtés csak ezek után következhet! Miután a fűtési szezon lezajlik, érdemes az ajtó körüli részt újra fugázni. Ezt a jelenséget hőtágulás okozza, amikor az agyag kitágul a hő hatására. Ha minden évben legalább egy órát rászánunk a cserépkályha karbantartására, kályhánk több évtizedig is működhet!

Ha a cserépkályha átrakás vagy új kályha megépítése után Ön is odafigyel a karbantartásra, sok energiát és pénzt spórolhat meg!

cserepkalyha-keszites.com

A kályhacsempe színválasztékot megtekintheti itt.

A kályhaajtó választékot megtekintheti itt.

Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Ha cserépkályha átrakás mellett dönt, keressen fel bátran a megadott elérhetőségeimen. Szolgáltatásaimat vállalom az ország egész területén, főleg Pest megyében, kiemelten Budapesten.

Comments are closed