Cserépkályha vagy kandalló?

Miért szerethető a fatüzelés modern világunkban?
Mitől lehet versenyképes a fatüzelés a gáztüzeléssel szemben?
Az első ösztönös gondolatunk a modern – számítógépek irányította- világunkban, hogy az az idő már elmúlt, amikor fát vágunk, tüzet rakunk és ezek segítségével befűtjük otthonunkat. Szeretünk kényelmesen és praktikusan élni és ehhez hozzátartozik a távvezérelt gázüzemű központi fűtés és a villanyfűtés is. A villany alapvetően a legdrágább fűtőanyag az összes közül. A gáz is drága, de amiért igazán drága, az a rossz fűtőértéke. Ezekkel párhuzamosan lehetőség van egy jó és gazdaságos alternatív
megoldásra: a fatüzelésre.
A fatüzelésnek vannak előnyei és hátrányai is.
Hátránya:
– a tüzelőanyag nehézkes beszerzése és tárolása az emberi erő szükségessége. (tűzrakás, hamuzás)
Előnye:
– a tüzelőanyag viszonylagos olcsósága
– jó hatásfok
– magasabb hőérzet
Fával lehet tüzelni a kazánt is, amely központi fűtésként funkcionál és jó hatásfokkal fűti a házunkat, lakásunkat. De olyan fűtőberendezést, amely a fatüzelés jó tulajdonságait egyesíti, keveset találunk. A cserépkályha, falazott kályha valamint a kandalló már ötvözi ezeket a tulajdonságokat. A jó fűtőteljesítmény mellett semmihez sem hasonlítható a hangulata és a stílusa. A fa tüzéből közvetlenül sugárzó meleg teszi közkedvelté és a mai napig népszerűvé ezeket a fűtőberendezéseket. A nagyobb (200 000 m2-es)  házaknál rásegíthetünk  a fűtésre és akár a felére is csökkenthetjük a fűtési költségünket! A kisebb alapterületű  ( 80-100 m2)házaknál akár ki is válthatjuk a gáz vagy a villanyfűtést a fatüzeléssel!

Melyiket válasszuk? Cserépkályha vagy kandalló?
– a kandalló kialakítása és fizikai paraméterei alapján kisebb fűtőteljesítményre képes, mint a cserépkályha! Kisebb a tömege (100-150 kg) és a fűtő felülete (0.5-1m2), ami miatt kisebb a hő leadó és hő tároló képessége. A rövidebb füst járat miatt pedig forró füstöt enged a kéménybe, amitől nagy a hő vesztesége is.
– a cserépkályha vagy a falazott kályha tömege: 1000-1500 kg, fűtő felülete 4-5 m2 is lehet. A füstjáratok hossza pedig akár 8-10m hosszú is lehet. Ezen paraméterek nagyságrendi különbségei adják meg kályhának ( cserépkályha  illetve falazott kályha) a nagyobb és jobb fűtő teljesítményt!
Mindezek alapján kijelenthető, hogy a cserépkályha egy hőtároló éléskamra, és az egyik leghatékonyabb fatüzelésű berendezés. Azoknak ajánlom, akik jó hatásfokú, hosszantartó, egyenletes fűtést szeretnének. Akiknek a fűtőteljesítmény másodlagos, és csak a forma és a látvány a fontos, azoknak a kandalló is jó választás lehet.

Comments are closed