Falazott illetve vakolt kályha

 Falazott kályhaA cserépkályha mellett egyre több falazott kályhát építünk, aminek a súlya átlagosan 1,5 tonna is lehet. A kályha súlya és tömege adja a hőtároló képességét. Minél nagyobb a falazott kályha súlya, annál több meleget tud magában eltárolni. A végső méretét a kémény mérete befolyásolja. Egy alap méretű 14cmx14cm-es belső átmérőjű kéményre építhető egy 120cmx80cmx230cm-es méretű kályha. Ennél nagyobb méretet már csak egy nagyobb kéményre szabad bekötni. Belső szerkezetét és anyag felhasználását illetően teljesen megegyezik a cserépkályhával. (Szintén samottból készült tűztérrel és téglából falazott füstjáratokkal rendelkezik.) Csak a külső felülete (burkolata) nem mázas kályhacsempéből, hanem kéménytéglából, illetve régi bontott téglából van elkészítve. Ezt lehet nyers formában fugára rakni, (mint a díszítő klinker téglát szokták) vagy erre a célra gyártott hőálló vakolattal bevakolni, valamint a két felület együttes kombinációját is lehet ötvözni. Sőt nekem személy szerint nagyon tetszik az a kombináció, amikor a mázas kályhacsempét és a vakolt falazott felületet építjük egymásba.

"minimál stílusú falazott kályha"Volt olyan munkánk, amikor a két szoba közé a falba építettünk egy kályhatestet, amelynek az egyik szobában mázas csempefala volt, a másik szobában vakolt téglafala volt. A kedves megrendelők, későbbi kályha tulajdonosok visszajelzéséből biztosan tudjuk, hogy ez a kályhaforma is tökéletesen bevált és működik.

A különbség a mázas csempéből készült kályha és a falazott kályha/ vakolt kályha között a következő: míg a mázas csempés felület hamarabb melegszik és magasabb felületi hőmérséklettel rendelkezik, addig a vakolt felületű kályha (tömegkályha) időben viszont tovább tárolja a meleget, mivel egységnyi felületen nagyobb a falvastagsága, mint a csempés felületé. Így a két kályha tulajdonságai idővel kiegyenlítik egymást, vagyis teljesen mindegy, melyik anyagból készül ez a kályha.

Én mind a kettőt jó szívvel ajánlom, mert a megrendelő ízlésétől függ, hogy melyiket választja, mivel ez csak esztétikai kérdés, az eredmény a fűtés szempontjából ugyanaz.

Falazott/vakolt kályha GALÉRIA ITT.

A kályhacsempe színválasztékot megtekintheti itt.

Tudjon meg többet a falazott/vakolt kályhákról itt: www.falazottkalyha.hu 

 

 

 

 

Amennyiben vakolt kályhát szeretne építtetni és ajánlatot szeretne kérni, vagy szaktanácsra van szüksége, írjon. Szolgáltatási területem főként Pest megye, kiemelten Budapest, de az egész ország területéről és külföldről is várom szíves megkeresésüket.

Az alábbi űrlapon keresztül tudja felvenni a kapcsolatot velem:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

Comments are closed