Kandallók

kandalló csempével burkolvaA kandallók már az őskorban is jelen voltak. Az ősember barlangjában lévő tűzhely többféle szerepet is betöltött. Elsősorban sütésre használták, de egyben fűtési eszköz is volt. Az igazi értelembe vett kandallók azonban csak a XIII. századtól jelentek meg.

Zárt rendszerű (betétes) kandalló
A kandalló betét készülhet öntvényből vagy samottal bélelt vaslemezből. A betét üvegajtóval zárható, ezért kisebb méretű- és huzatú kéménybe is köthető ellentétben a nyílt rendszerű kandallóval. Ezért több meleget tudunk visszatartani a nyitott verzióhoz képest. A betétes kandalló külső burkolata alapvetően esztétikai felület, kevésbé tekinthető fűtő felületnek, mint például a cserépkályha esetében,főleg ha Ytongból, gipszkartonból vagy kalciumszilikát lapból készül, mert ezek mind jó hőszigetelő anyagnak számítanak. A kályhák és kandallók elsődlegesen a fűtőfelületről sugárzó hővel fűtik az adott helyiséget. A kandallóbetét és a külső (esztétikai) burkolat közt cirkuláló levegő melege számít másodlagos fűtésnek. Ezért nem mindegy a fűtés szempontjából, hogy milyen a külső felület. A zárt rendszerű kandalló hatásfoka körülbelül 65%-os fűtőteljesítmény szempontjából.

Vaskályha
A betétes kandalló “rokona” a vaskályha, amely szabadon álló, egyedi designnal rendelkezik. Ezért annyival jobb a hő leadó képességük a kandallóval szemben, hogy nincs külső esztétikai burkolat, amely leárnyékolhatná a sugárzó hőt.

NyitottNyitott tűzterű kandalló tűzterű kandalló
Alapjában véve egy három oldalról határolt tűzrakó helynek tekinthetjük, amely a kéménybe csatlakozik. Burkolata sokféle lehet. Hatásfoka körülbelül 10-20% körül hasznosul. A legnagyobb probléma a nyitott kandallóval, hogy nagy kéményre van szükség, amely a legtöbb háznál nem elérhető.

 

Tudnivalók a kandalló építés folyamatáról
Régóta szeretne kandallót otthonába, és most végre megszületett az elhatározás? Akár elsődleges fűtési rendszerként kívánja majd használni, akár csak alkalmanként, a kandalló építés első lépése mindig a helyszíni szemle. Ahhoz, hogy minél költséghatékonyabban tudjuk működtetni, elengedhetetlen, hogy a kandalló az otthonunk adottságaihoz igazodjon: hány négyzetméteres a lakás, hogy nyílnak egymásba a szobák, illetve ajtókkal zárjuk-e őket, mind olyan szempontok, amiket a kialakításnál figyelembe kell venni. A hely meghatározásánál lehetőség szerint a meglévő kéménytestek az irányadóak, mert ezzel pluszköltségeket spórolhatunk meg magunknak. Ezt követően kerülnek lerakásra az alapok – itt figyelni kell, hogy hosszabb legyen, mint a főpárkány – majd ráhelyezzük a tűzteret, és füstelvezető csövek segítségével összekötjük a kandallót a kéményrendszerrel. (Érdemes beiktatni egy próbafűtést, hogy kiküszöböljük a lehetséges hibákat.) A következő lépés a főpárkány kialakítása, és legvégül jönnek az igény szerint különféle anyagból készült díszítőelemek. Itt már nyugodtan szabad teret engedhet elképzeléseinek; szakértelmem rá a garancia, hogy elégedett lesz a végeredménnyel!

Mennyire jók a vízteres kandallók?

A kályha nem arra lett kitalálva, hogy központi kazánként üzemeljen a nappali közepén! A szakma mai állás szerint tilos is ilyet építeni, már a cserépkályhába! A kandallóval más a helyzet, azt már a gyárban kikísérletezik és megtervezik, ez által biztonsággal használható! Azonban a kandalló rossz hatásfoka itt is érvényesül. A plusz amit kaphatunk tőle a sima betétes kandallóhoz képest, hogy a tartályban idővel tovább tárolható a hő, és a radiátorokon keresztül más helyiségekbe is eljuttatható a meleg. Így egy központi fűtésként üzemeltethetjük a kandallónkat.

Kandalló GALÉRIA ITT

"kandalló terméskővel"Amennyiben kandallót szeretne építtetni és ajánlatot szeretne kérni, vagy szaktanácsra van szüksége, írjon. Várom szíves megkeresésüket az egész ország területéről, főként Pest megyéből és Budapestről.

 

 A kályhacsempe színválasztékot megtekintheti itt.

Az ajtó választékot megtekintheti itt.

Forduljon hozzám bizalommal kandalló építéssel kapcsolatos elképzeléseivel, vagy felmerülő  kérdéseivel:

 

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

Egyik kedvenc versem:

Szabó Lőrinc: Kandalló előtt

Szeretem a kandalló parazsát,
a leégett fa nyugodt aranyát,
a bíbor máglyát, a sok, szögletes,
izzó fény-kristályt s a még láng-eres
imbolygást rajtuk. Vad tájak s bohó
rúnák gyúlnak benne az álmodó
lélek elé. Titkok? Mit mondanak?
Nyitom a rácsot: álarcként tapad
arcomra a hő, s a fény elvakít:
peng a parázs: tűnt nyarak húrjait
zendíti tán a búcsúzó anyag:
vágytalan gyönyör minden pillanat,
amije van még, tündérmuzsika
és ragyogás. Az arany zuzmara
borzong itt-ott, hűl és zsugorodik,
a máglyára csipke hamuhodik,
de tüze még nagy, mint egy alkonyat,
s valamit súg. Mit? Attól függ, ki vagy.”

 

 

 

Comments are closed