Szaktanácsadás, gyakori hibák

ajánlatkérés
Amennyiben cserépkályhával, falazott kályhával és fűtéssel kapcsolatos szaktanácsra van szüksége, vagy ajánlatot szeretne kérni; kérem küldje el telefonszámát amin visszahívhatom, vagy töltse ki az alábbi kapcsolati űrlapot…

 

GYAKORI HIBÁK

 

Miért fűt a kályhának csak az egyik oldala?

Új kályhánál akkor fűt csak az egyik oldal, hogyha rosszul van megépítve, tehát az már építési hiba. Régi cserépkályhánál lehet az a probléma, hogy annyira kiégett a belső füstjárat rendszer, hogy valahol átszakadt a füstjárat fala és a rövid úton elhúz a kémény felé.

Mi az oka a fugapotyogásnak?

A fugapotyogás természetes folyamat, idővel a hőtágulás miatt a fugák kiszélesednek, és a benne lévő fuga anyag meg tud repedni, és ki tud potyogni.

Megoldás: Újra kell fugázni. Hogyha olyan nagy a tágulás, hogy mindig kipotyog újra meg újra (nem bír ki egy fűtési szezont sem) akkor lehet, hogy szét van fűtve úgy a kályha, hogy a belső drótozás már nem tartja meg és már lötyög a csempe. Ebben az esetben előbb-utóbb a kályhára ráfér az átépítés. Sok esetben az ajtó körül és a tűztérhez közeli részen potyog a fuga, mert itt nagyobb a hőterhelés. Viszont lehet, hogy a cserépkályha többi részén meg sem mozdul még 20 év után sem. Minden azon múlik, hogy mennyire van túlterhelve a kályha.

Visszajön a füst

Fűtési szezon elején előfordulhat, hogy hideg a kémény – nem tudjuk a huzatot a kályha felől beindítani- légdugó keletkezik a füstjáratokban és amikor begyújtunk akkor huzathiány miatt a füst orrán-száján dől az ajtón és sokszor a fugákon is megtalálja a rést és ömlik a füst minden felé.

Megoldás: Fűtési szezon elején ezt figyelembe kell venni és mindig elő kell melegíteni a kéményt a kaminajtónál. Apró fát (gyújtóst) kell vágni, be kell fűteni a kaminajtónál a kémény aljába 15-20 percet is akár, és amikor átmelegedett a kémény akkor a cserépkályha ajtónál papírral ellenőrizni kell a huzatot. Ha a papírlapot beszippantja a huzat, akkor újra van huzat a kéménybe és lehet begyújtani. Érdemes ilyenkor apróbbra vágni a fát, hogy könnyebben égjen, mert sokszor a kályha járatai is hidegek és ilyenkor amúgy is nehezen égne a tűz.

Forduljon hozzám bizalommal felmerülő kérdéseivel:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

Comments are closed