Hagyományos cserépkályha

Mennyire számít luxusnak a cserépkályha?

Ha egyedi fűtésű házban lakunk, és szeretnénk hangulatosabbá tenni a belső terünket, előbb-utóbb megfogalmazódik az emberben a gondolat, hogy egy szép cserépkályha erre tökéletes megoldást jelenthet. Az ÉRZÉS, amikor a hideg téli estéken a szeretteinkkel a kályha előtt ülhetünk… ropog a tűz….. közben kint nagy pelyhekben esik a hó……..SEMMIHEZ SEM FOGHATÓ.

A fatüzelés előnyei között szerepel –a látvány, hangulat és stílus mellett-, hogy:

  • a gázfűtéssel szemben sokkal nagyobb hatásfokkal rendelkezik
  • magasabb hőérzetet biztosít
  • tüzelőanyag ára kedvezőbb a gáz árával szemben áramtól és a gáztól elkülönülő fűtési lehetőség. Egy hosszabb áramszünet vagy esetleges gáz kimaradás esetén is megoldott a fűtésünk, hiszen függetlenek vagyunk az áram és gáz szolgáltatóktól.

A cserépkályhák különböző típusait ismerjük, amelyeket alapvetően a fajtája szerint csoportosíthatunk:

a: Vegyes tüzelésű (fa- és széntüzelésű) cserépkályha

b: Töltőrendszerű, széntüzelésű cserépkályha

c: Koksztüzelésű (termokoksz) cserépkályha

d: Rostély nélküli fatüzelésű cserépkályha

e: Gáztüzelésű cserépkályha

f: Villanyfűtésű cserépkályha

"egyedi cserépkályha"Ezen típusok közül a “töltőrendszerű” és a “koksztüzelésű” cserépkályhákat csak megemlítem a teljesség kedvéért, ugyanis az utóbbi 17 évben 1 darabot sem építettünk belőlük, mert nincs rájuk igény. Ezeket kis por tartalmú szénnel, vagy félkoksz-, koksz brikettel kell fűteni, és ezeknek a fűtőanyagoknak a tárolása a mai igények szerint nehezen megoldható, és nagy kosszal, piszokkal járó feladat. Napjainkban a fa a legnépszerűbb fűtőanyag a cserépkályhák számára, ezért a cikkben részletesebben szólnék a vegyes-, illetve a fatüzelésű cserépkályhákról. A gáztüzelésű cserépkályha is népszerű, volt időszak, amikor nagyon sokat építettek belőle, ezekből még most is bőven találunk a mai háztartásokban. Így az előbb említett kályháról egy külön menüpontban bővebb információval is szolgálok.

Sarokból sarokiba (7)

Vegyes tüzelésű “Loyd” cserépkályha

a: Vegyes tüzelésű cserépkályha

A külső jegyei alapján laikus számára a dupla ajtóról ismerhető fel, az első sorban egy kisebb méretű hamuajtó, a második sorban egy nagyobb méretű tüzelőajtó látható. A kettő között a kályha belsejében a tűztér aljaként egy öntvény úgynevezett tüzelőrostély található, amelynek feladata a tüzelő anyag megtartása. A vegyes kályha belső füstjáratai függőleges elrendezésűek. Bizonyos esetekben vízszintes járattal is kombinálhatóak. Az első csempesorban saját kerámia anyagából tisztító dugók találhatók, amely a korom tisztítását hivatott elősegíteni a füstjáratok közötti átégőkből. Új kályháknál ritkán építünk vegyes járatrendszert dupla ajtóval, mert a fatüzelésű rendszer gazdaságosabban hasznosítja a fa hőjét, mint a vegyes rendszerű kályha, valamint a fatüzelésű kályha az aktuális divat. Olyan esetekben fordul elő vegyes kályharendszer, amikor a tulajdonosnak módjában áll mindkét tüzelőanyagot szakszerűen eltárolni. Azonban, ahogy a cikk elején írtam, a szén tárolása egyre ritkább, így az igény is egyre kevesebb rá. Ráadásul az új kályháknál elvárás a megrendelők részéről az üvegajtó, amely a széntüzelésnél alkalmatlan ajtótípus, mivel kormozódik, és nagyobb hőterhelés mellett nem javasolt.

d: Fatüzelésű cserépkályhaHardtmuth kályha

Az utóbbi évek meghatározó kályhatípusa a fatüzelésű cserépkályha. A hozzávaló tüzelőanyag (fa) a legkönnyebben és a legtisztábban tárolható az összes tüzelőanyag közül, akár az eresz alatt is elfér, valamint ez a legolcsóbb is. Ennél a típusnál egy gyönyörű üvegajtóval a kályha kinézetét és hangulatát is növelhetjük. A fatüzelésű rendszernél a kályha formája könnyebben tagolható, kialakíthatunk ülőpadkát, középpárkányt, ki- és beugró kályhatesteket, mert a vízszintes füstjárat ezt lehetővé teszi. Alapvetően a különbség a két kályhatípus között, hogy míg a vegyes tüzelésű álló füstjáratokkal épül, addig a fatüzelésű vízszintes füstjáratokkal rendelkezik. Én a fatüzelésű cserépkályhát egy tüzelőajtóval építem (így tanultam a mesteremtől), amelynél nincs szükség külön hamuajtóra, külön hamutérre és rostélyra. Ebben az esetben a samottal bélelt tűztér aljában több parázs marad, ezáltal magasabb a tűztér hőmérséklete, könnyebb a következő begyújtás, így gazdaságosabb a fával való fűtés is.

e: Gáztüzelésű cserépkályha

Gázos kályha építése (9)A gáztüzelésű cserépkályhának azért szántam külön fejezetet, mert még mindig nagyon népszerű (sok van belőle), személy szerint én is nagyon szeretem. A legnagyobb gond vele kapcsolatban, hogy 2011. január 1-től a kéményseprő vállalat nem engedélyezi az új építését. Régebben feltétel volt a kémény bélelése, azonban ez ma már nem elégséges. Kályhás szemmel nincs semmilyen műszaki oka a tilalomnak, azonban a sok öreg, rossz műszaki állapotú kémény megléte miatt dönthettek így a kéményseprő vállalatnál. Ebből a szemszögből felértékelődnek a gázüzemű, jelenleg is használatban lévő cserépkályhák. Ugyanis a régi cserépkályhák átépítését és gázzal való további üzemeltetését visszamenőleg nem tilthatják meg, főleg, ha a kémény ki is van bélelve. Azt tanácsolom, hogy akinek gáztüzelésű cserépkályhája van, ne szüntesse meg, hacsak nem akar központi fűtést helyette beépíteni. Az egyedi fűtések közül (vaskályha, gázkonvektor, villanykályha) az egyik leggazdaságosabb.

 

 

f: Villanyfűtésű cserépkályha

mms_img-352503630Kinézetre ugyanolyan, mint egy vegyes-, vagy fatüzelésű kályha, de a belső szerkezete formailag teljesen eltér az összes többitől. Itt is szükség van a belső samott téglákra és téglákra, mint a többi kályhánál, ugyanis a kályha tömege tárolja jó hatásfokkal a meleget. Így minél több tégla, samott tégla van a kályhában, annál nagyobb meleget sugároz az adott helyiség felé. Ebben az estben nincsenek füstjáratok, hanem a belső járatfalak egy lukacsos vázszerkezet szerűen vannak kialakítva. A kémény felé a füstcsövet le kell falazni, vagy a falból ki kell iktatni. Nincs szükség a kéményhuzatra. Ugyanis ha a kéményben áramlik a meleg levegő, az elektromos fűtőszál felől, akkor gyakorlatilag az árammal az eget fűtjük. Ez a legfontosabb szabály a villanyfűtésű cserépkályhával kapcsolatban. Sok esetben találkoztunk rosszul épített, illetve nem jól átépített cserépkályhákkal, amelyek aránytalanul tárolják a meleget. Régi cserépkályhákat minden esetben át kell építeni, amennyiben villannyal szeretnénk fűteni, ugyanis a belső füstjáratok elrendezése és a bennük lévő korom igencsak befolyásolja a kályha használhatóságát. A szakmai múltunkban nem sok villanykályhát építettünk, mert árammal fűteni mindig is a legdrágább volt, akinek ilyen épült, az általában az ELMŰ alkalmazottja volt, így olcsóbban kapta az áramot, vagy nem volt lehetőség tüzelőanyag tárolására, illetve a kémény használatára. Fontosnak tartottam a villany kályháról említést tenni, mert sokan nem is halottak ezekről a fontos szakmai szabályokról. Az építéssel kapcsolatban mindig egyeztetni kell egy villanyszerelő szakemberrel a cserépkályhás munkálatok megkezdése előtt.

 

Másolat - Biotűzteres 6

A képen láthatóak a speciális samott idomok.

Biotűzteres cserépkályha:

A biotűzteres cserépkályha alapvetően a tűztér és a hozzá kapcsolódó füstjárat kialakításában tér el a hagyományos cserépkályhától. Lehet direkt levegőbevezetést biztosítani a tűztérhez, de használhatja a szoba levegőjét is. Az a lényeg, hogy egy speciális samott idomon keresztül jut el a levegő (oxigén) a tűztérbe. Így a meleg samott téglán keresztül úgynevezett előmelegített levegőt adagolunk az égéshez. Ez által magasabb lesz a tűztér hőmérséklete ami elősegíti a tökéletesebb égést és magasabb füstgáz hőmérsékletet eredményez. A biotűzteres cserépkályha előnye a hagyományos építésű kályhákkal szemben, hogy magasabb lesz a hatásfoka.

 

 

biotűzteres cserépkályha

 

Amennyiben kályhát szeretne építtetni és ajánlatot szeretne kérni, vagy szaktanácsra van szüksége, írjon. Állok rendelkezésére az ország egész területén, de főként Pest megyében és Budapesten.

Egyedi hagyományos cserépkályha GALÉRIA ITT.

A kályhacsempe színválasztékot megtekintheti itt.

Az alábbi űrlapon keresztül tudja felvenni a kapcsolatot velem:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

 

Comments are closed