Kémény szaktanácsadás

A kémény épületszerkezetbe (koszorún keresztül, falba) NEM építhető. Cserépkályhánál a kémény bekötőcsonk 90 fokos kell, hogy legyen és a bekötés irányába kell néznie. Kandalló esetében 45 fokos bekötőcsonk szükséges. Előre gyártott kémények (elemes) Schiedel, Leier. Én személy szerint a Schiedel kéményt javaslom, de a Leier kémény is jó. A belső keresztmetszetének 20-22 cm átmérőjűnek kell lennie, mind ez függ attól, hogy mekkora a tűztér teljesítménye és a bekötési csonk. Falazott kémény esetén 25×25 cm-es belső keresztmetszetű kéménynek kell lennie. A kéménynek az ajtaja jól megközelíthető helyen kell, hogy legyen. A tisztító ajtó nyílása hálószobába nem kerülhet. Ha a kémény 6 méternél hosszabb, akkor két tisztító ajtó szükséges vagy a kémény külsőleg kell, hogy jól megközelíthető legyen (minősített tetőjárda + korlát).

A cserépkályha esetében a kémény hasznos hossza a rostély magasságtól számít. Kandallónál mindez a bekötéstől számít és legalább 4 méternek kell, hogy legyen. Azaz egy lapos tetős háznál is minimum 6 méteresnek kell lennie a kéménynek a földtől. 2008. január 1-től kéményt csak vizsgával és igazolókártyával rendelkező személy építhet.

A Kéményseprő Vállalat bekötési szabálya: Ha a kémény és a tűztérbetét bekötési csonkja különböző méretű – és ezért szűkítést kell alkalmazni- akkor tisztítási lehetőséget kell készíttetni. Ezt a kandalló építő mesternek kell megcsinálni, viszont az ehhez kapcsolódó engedélyeztetésnek plusz anyagi vonzata lehet. Ezért még a tervezés előtt érdemes tájékozódni az illetékes Kéményseprő Hatóságtól a követelményekről.

Comments are closed