Mitől robbanhat fel egy cserépkályha?

Legtöbbször huzatgyengeségből, vagy a helytelen használat miatt.

A robbanások nagy része főleg a fűtési szezon elején szokott bekövetkezni.

  1. Nagyrészt a huzatgyengeségből fakadóan. Amikor kint még nincs elég hideg (kinti hőmérséklet 10-15 C fok között van) és párás, ködös, esős idő van, alapból gyenge a huzat a kéményben. Főleg a szezon előtti első begyújtásoknál ha nincs előmelegítve a kémény és nincs jó huzat, megpróbálnak a cserépkályha felől begyújtani. Ha nem jól gyújtanak be, begázosodhat a kályha és ez okozhat akár robbanást is. Ezért fontos, hogy jó huzata legyen a kéménynek, és ennek érdekében azt elő kell melegíteni a következőképpen:

A kémény kormolásán, tisztításán és ellenőrzésén kívül a kaminajtón keresztül történik a kályha előmelegítése. Apró fával tüzet gyújtunk, 15-20 percig égetjük a fát, és ezzel feltudjuk úgy melegíteni a kéményt, hogy beinduljon a huzat. Ha jó huzat van, akkor lesz ereje ahhoz, hogy a füstgázt keresztül húzza a cserépkályha füstjáratain. Ilyenkor persze megfelelő mennyiségű levegőt kell biztosítani, ki kell nyitni rendesen a tüzelőajtót (nem résnyire!)

  1. Amikor égés során huzatot adunk a kályhának, (ajtónyitással) akkor ha nem megfelelő a nyílás az ajtón (akár a szellőzőnyílásnál, akár az ajtó nyitvatartásánál) abban az esetben kevés a beáramló hasznos oxigén, gyenge a huzat, és az elégtelen égésből fakadóan az el nem égett gázok berobbanhatnak.
  2. Alapszabály: csak tiszta száraz fával szabad fűteni! Egyéb más oda nem illő anyagot nem szabad a cserépkályhába eltüzelni. Sokan csinálják azt, hogy spórolás végett bútorokat, bontott fákat próbálnak eltüzelni. A bontott fában (pl. bútorlapok, bontott parketta, utcai villanypózna, vasúti talpfa) ragasztó, festék, lakk, szurok és kátrány van azért, hogy ne korhadjanak. Ha ezeket elégetik, begázosodhat és felrobbanhat a kályha. Dióhéj, olajos magvak héja szintén plusz gázokat termel, amitől szintén felrobbanhat a kályha.
  3. A legnagyobb probléma, amikor égés során be van zárva az ajtó. Amíg éghető faanyag van a tűztérben, addig az ajtót nem szabad lezárni. Ez a legfontosabb szabály! Inkább 5 perccel később legyen lezárva az ajtó, mint 5 perccel előbb. Amíg a tűz teljesen le nem égett parázsra, addig az ajtót nyitva kell hagyni. Sajnos sokan azt csinálják, hogy égés közben lezárják az ajtót, mondván, hogy „Ó már elég meleg a kályha”. Ilyenkor is be tud gázosodni a cserépkályha füstjárata, az elégtelen égés miatt. Ha egy következő ajtónyitásnál a szikrát fölkapja a parázsról a huzat, ezek az el nem égett gázok (szénmonoxid) be tud szintén robbanni.

Comments are closed