Kályhacsempe ajánlat – AKCIÓ

A kályhacsempe színválasztékot megtekintheti itt.

 

Kályhacsempe A-Z-ig

A kályhacsempék meghatározzák a cserépkályha későbbi megjelenését, ezért jól átgondoltan kell megválasztani a csempe típusát, formáját, mintáját, színét. Természetesen minden embernek megvan a maga ízlésvilága, ezzel nem is lehet vitatkozni. Vannak akik a hagyományosabb kányacsempéket részesítik előnyben, viszont mivel egyre többen döntenek a kandallóval szemben egy cserépkályha elkészítése mellett, így napjainkban mára kályhacsempe gyártóknak is lépést kellett tartaniuk a divattal és egyre modernebb és divatosabb kályhacsempékkel lehet találkozni.
Ám az, hogy maga a kályhacsempe anyaga milyen minőségű az nem elhanyagolható kérdés.

A kor igényeinek megfelelvén nagyon gazdag a kínálat, amiből válogathatunk:

  • Gyári készítésű csempe

  • Kézi készítésű csempe

  • Egyedi tervezésű csempe

Azonban minden eljárásnak vannak előnyei és hátrányai is amivel természetesen tisztában kell lennie a megrendelőnek:

  • A nagy tételben, gépsoron gyártott csempék előnye, hogy minden egyes darab nagyobb alak és színpontosságot ér el, mint aki egyedi, kis darabszámú csempéket készít. Amennyiben egyedi, rusztikus csempékből szeretnénk a cserépkályha elkészítését, ajánlott a csempékből +1 darabszámot rendelni (gondolván hosszabb távra). Mivel ugyan az a máz a gyakorlatban egy későbbi égetésben másként sikerül.

  • A nagy darabszámban gyártott kályhacsempék előnye még, hogy a gyártótól évekkel később is tudunk csempét rendelni.

  • A géppel gyártott csempéket könnyebb rakni is a cserépkályha építése folyamán a nagyobb méretpontosság miatt.

Maga a kályhacsempe az egyik oldalán mázazott kerámia lap, amelynek a hátoldalán karám alakú borda található. A kályhacsempe készítésénél megkülönböztetünk kézi bedöngölt, gépi préselt és öntött kályhacsempéket.

A mai kályhacsempéket többféle technológiai eljárással készítik:

  • Öntött eljárással készült kályhacsempék

  • Préselt eljárással készült kályhacsempék

  • Korongozott kályhacsempék

 

Ezeket a különböző eljárással készített csempéket kétféleképpen lehet elkészíteni:

Egyszer égetett csempe: Amikor megformázzák a kerámiát a csempe formájára, szobahőmérsékleten kiszárítják, utána mázazzák, és egyszer égetik a kerámiát és a mázat is.

Kétszer égetett csempe: A megformázott csempét égetőkemencébe kiégetik végső formájára és keménységére, majd ezután mázazzák, és végül a máz réteget is ráégetik a csempére.

Kályhacsempe gyártók többféle gyártási technológiát alkalmaznak a kályhacsempék véső formáinak, színeinek elérésében. Ennek a különböző eljárásnak köszönhetően ma már a cserépkályhák csempéinek forma- és színvilága szinte mindenki igényeit ki tudja elégíteni a hagyományt kedvelőktől egészen a modern minták, színeket kedvelőknek. A kályhacsempék nemzedékek óta megjelennek a lakásaink és nyaralóink belsőépítészetében.

Gépi préselés: A masszalapokat előre elkészítik és présgipsszel bélelt prés-szerszámba helyezik. A présszerszám két részből áll. A két forma zárásakor keletkező üregben jön létre a kályhacsempe. Ezután a kályhacsempét kiveszik, szárítják, mázazzák, égetik. A préseléssel készült kályhacsempe mind egyforma, eltérés köztük nincs.

Öntés: Öntéskor a nyersanyagokat vizes közegben finomra őrlik, a megőrölt átszűrt iszapot szűrőprésen víztelenítik, vákuumos csigaprésen átgyúrják és úgynevezett öntőmasszát készítenek belőle. Az öntőmasszát vízzel és folyósírószerrel folyékony állapotba hozzák és zárt gipszformákba öntik. A forma a vizet úgy nevezett szívási idő után magába szívja. Ezután szárítják, égetik, mázazzák, és újra égetik. Egyre elterjedtebb ez a gyártási módszer, mert igen termelékeny, kevés munkaerőre van szükség hozzá.Az így készült kályhacsempék méretpontosak, egyenesek.

 

Híres kályhacsempék amelyekkel már volt szerencsém dolgozni:

Zsolnay, Meissen, Hardtmuth, Lloyd, Karcag, Zalakerámia, Esztergom.

Ezeknek a gyártóknak a csempéivel leginkább az átépítések/felújítások során találkozok a mai napig.

 
Amennyiben a “Színválaszték” menüpontban lévő csempék közül valamelyik elnyerte tetszését, az alábbi űrlapon keresztül tud kapcsolatba lépni velem. Csempe ajánlatom érvényes az ország egész területére, főleg Pest megyére és Budapestre.

 

A kályhaajtó választékot megtekintheti itt.

 

Az alábbi űrlapon keresztül felveheti a kapcsolatot velem:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

Comments are closed