Hogyan tüzeljünk a dupla ajtós, úgynevezett hamuajtós cserépkályhában?

Javaslatom szerint érdemes a tüzelést úgy elindítani és folytatni, hogy mindig a tüzelőajtót hagyjuk nyitva. A hamuajtót csak hamuzásra használjuk. Ha esetleg nagyon nagy szükség van rá, akkor nyitva lehet hagyni résnyire azt is, de a fölső tüzelőajtó mindig nyitva kell hogy legyen.

Az a probléma ezzel az esettel, hogy ha a fölső ajtót zárjuk be, és csak a hamuajtó van nyitva, akkor elfordulhat olyan eset, hogy égés közben az összeroskadó fahasábok, a hamu, a parázs, eltömíti a rostély pálcái közti réseket és nem lesz elég levegő, oxigén az égéshez. Hiába van alul nyitva hagyva a hamuajtó, olyan mintha idő előtt rázártuk volna az ajtót (akár mind a kettőt) és ettől a kályha begázosodhat. Extrémebb, rosszabb esetben fel is robbanhat.

Ezért nagyon fontos, hogy a fölső tüzelőajtónak mindig résnyire nyitva kell lenni.

Ezért én például nem is építek hamuajtót a cserépkályhákra, csak tüzelőajtót. A tüzelőajtón keresztül adagoljuk neki a megfelelő oxigént az égéshez. Ez által biztosítjuk a huzatot a kályhában.

Ha csak a hamuajtót hagyjuk nyitva, akkor az előbb leírtak alapján még olyan is előfordulhat, hogy lehet, hogy a kályha még nem robbant fel, (mert a robbanáshoz szükség van a megfelelő feltételekre: éghető anyag, gáz, megfelelő oxigén mennyiség, szikra ami berobbantja a gázokat ) de 10 évben egyszer sikerül felrobbantanunk a cserépkályhánkat az által, hogy mi csak a hamuajtót hagytuk nyitva.

Vannak olyan problémák is, amikor a robbanás nem következik be, de egyszerűen azt érzi a tulajdonos, hogy hiába hagyja nyitva alul a hamuajtót, füstöl a kályha.

Ha kinyitja a tüzelőajtót, hogy tegyen még a tűzre, gomolygó, szivárgó füst fog előjönni a kályhából. Ilyenkor megijednek, és újra rázárják az ajtót.

Ezeket a problémákat is mind-mind ki lehet küszöbölni, ha csak a tüzelőajtón keresztül adjuk a levegőt az égéshez!

Ezért hangsúlyozom, hogy a tüzelőajtó mindig legyen nyitva addig, amíg éghető faanyag van a tűztérben. Amíg a tűztérben csak félig elégett fahasábot találunk, akkor meg kell piszkálni, hagy lobbanjon lángra és ha leégett parázsra, csak azután lehet az ajtót lezárni.

Inkább 5 perccel később zárjuk le az ajtót, mint 5 perccel előbb.

Kerüljük el a kályha begázosodását, robbanását!

Comments are closed