Cserépkályha szakkifejezések A-Z-ig

Cserépkályha: A cserépkályha olyan fűtőberendezés, amelynek felszínét csempékből alakítják ki, de vakolni is lehet. Többnyire fatüzeléses, de ha a tűztérben rostélyt helyeztek el, széntüzelésre is használható. Kályhacsempével burkolhatjuk ezenkívül a hőlégcserépkályhát, a kombinált cserépkályhát, a padlófűtőkályhát és a kandallót.

Cserépkályha belső szerkezete: A tűztér és a füstjáratok együttese.

Füstcső: A cserépkályhát és/vagy kandallót (vaskályha) és a kéményt összekötő cső. A füstcső nem nyúlhat a kémény belső részébe. Ez a cső lehet vasból, acélból vagy kerámiából.

Füstjáratok: Samott téglából és kéménytéglából kialakított kürtők, járatok.  A járatokat samott lapokkal és cseréppel kell terelni, lefedni. A füstjáratok feladata, hogy a tűztérben keletkezett égésterméket a kéménybe kivezessék.

Hatásfok: A felhasznált tüzelőanyag tömegének (fűtőértékének) a nyert hőmennyiséghez viszonyított százalékos aránya.

Harmatpont: Az a hőmérséklet ahol a füstgázban lévő nedvesség kondenzál, azaz kicsapódik.

Hőlégkályha: Konvekció elvén működő kályha. A benne létrejövő levegőkeringés az egész lakóhelyiséget melegíti.

Kályhacsempe: A csempék kályhaépítéshez használt, agyagból készített, formázott, majd égetett, mázzal bevont elemek. Kellően felmelegedve az infravörös sugárzási tartományhoz közeli hősugárzást bocsátanak ki.( Ez a nap természetes, hosszú hullámú hősugárzásához hasonló. Az eddigi vizsgálatok szerint a csempék rövid hullámú sugárzást nem bocsátanak ki.) A kályhacsempék a legkülönfélébb színekben és mintákkal készülnek.

Lábazat (talapzat): A cserépkályha alépítménye.

Máz: Porok vagy folyadékok felhordásával majd égetéssel létrehozott színes üveghez hasonló felület.

Névleges hőteljesítmény: Az a fűtőteljesítmény, amelyet a cserépkályha optimális töltés és meghatározott környezeti feltételek teljesülése esetében ér el.

Párkány: A cserépkályha függőleges felületének dudorodásszerű felső és alsó lezárása.

Szellőzőcsempe: Díszes csempe, amelynek nyílásain át a kandallóbetéten felmelegedett levegő a lakóhelyiségbe áramlik.

Szurkosodás: Kátrányszerű lerakódás a kéményfalakon és néha a kályhafalon. Többnyire nedves tüzelőanyagok elégetésekor jön létre. A cserépkályha hibás méretezése (túl hosszú járatok) vagy rosszul adagolt levegő is okozhatja. A harmatpont ilyenkor a kéményben helyezkedik el, amely ennek következtében sohasem tud kiszáradni.

Tisztítónyílás: A cserépkályhában elhelyezett nyílások amelyek lehetővé teszik a lerakódó pernye (szálló hamu, rossz fűtés esetén korom) időnkénti eltávolítását a cserépkályha valamennyi járatából.

Tűztér: A kályha azon része, ahol a tüzelőanyagot elégetjük és amely mindig a cserépkályha, illetve a fűtőkandalló legforróbb része. Ha a tűztér nem a fűtendő helyiségen belül helyezkedik el, gondoskodni kell a megfelelő szigeteléséről.

Comments are closed