Kemence és kerti sütő

 KEMENCE
Kemence és kerti sütőA kemence építésénél egy alapvető szabály az, hogy a kémény felé zárható legyen a tűztér egy ajtóval (dupla ajtós verzió) vagy egy kéménybe épített elzáró szeleppel. A külső formája lehet búbos, íves, szögletes, de a sütés szempontjából ez mindegy. Én általában dupla falúra építem a kemencét, amelynek kívülről íves a formája. A dupla fal előnye, hogy a belső tűztér falán keresztül sugárzó hő nem távozik közvetlenül a szabadba, illetve az adott lakótérbe, mert a külső fal és a beépített szigetelőanyag a hőt szigeteli.

– Beltéri kemence: A beltérre épített szimpla falú kemence a lakásunk dísze lehet, és ez mellett kiegészítő fűtésre is használható. Amennyiben megfelelően fűtünk és tüzelünk benne, akkor egész nap egyenletes meleget biztosít még a tűz kialvása után is. Nagyon fontos, hogy a kemencét száraz fával fűtsük be.

– Kültéri kemence: A szabadba épített dupla falú kemence esetében a külső hőmérséklet (pl.: ősszel vagy télen) kevésbé hűti a kemence tűztér hőmérsékletét, ezért optimális a sütésre. A „búbos kemence” egy falazott kályha, csak a belső szerkezetét másként építjük meg, mint a kályhának. A lényege, hogy elsődlegesen a sütésre használjuk. Egy tűztér és más semmi, így a füstöt a füstjárat nélkül a kéménybe vezetjük. Az általam épített kemencék közül az egyiket egy étterem részére készítettem, amelyet „ipari” körülmények között használnak, és nagyon finom ételeket készítenek benne.

MI AZ A SAMOTT TÉGLA?

A samott tégla fő jellemzője, hogy magas hőmérsékleten is alaktartó, jó a hőtároló képessége, és méretpontos! A samott tégla magas hőállóságú előégetett agyag, és (keverési aránytól függően) sárga vagy vöröses színű lehet. Előállítása során a nyers masszát szalagprésben formálják és darabolják. Addig szárítják, amíg a nedvességtartalma eléri a maximum hat százalékot. Ezt követően 1200-1250 fokon égetőkemencében kiégetik. Használata: cserépkályhák, falazott kályhák, kandallók, kemencék, kerti sütők tűzterének megépítésére, valamint a járatrendszerek bélelésére használható.

MILYEN EDÉNYBEN SÜSSÜNK A KEMENCÉBEN?

Az öntöttvas edények nagyon jól és egyenletesen vezetik a hőt, és a hőtároló képességük is nagy. Sokáig melegen tartják az ételt. Az agyagedények az ételek elkészítésére, és tárolására egyaránt használhatók. Fontos, hogy használat előtt legalább egy órával vízben kell őket áztatni, hogy az edény magába szívja a nedvességet, és ez által az étel a kemencében finoman megpárolódjon. Zsír és olaj nélkül is használható, a fűszerek íze sokkal jobban átjárja a húsokat és a zöldségeket mint a hagyományos edényben elkészített ételek esetén.

A legfinomabb kemencében készült kenyérlángos “TÖKI POMPOS” recept:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 3 db. közepes nagyságú burgonya (megfőzve), ½ kocka élesztő (tejben felfuttatva), 1 teáskanál só A hozzávalókat össze kell gyúrni, és meg kell keleszteni. Ha a tészta megkelt, ki kell nyújtani, és egy picit elő kell sütni (csak annyira hogy ne legyen nyers). Utána meg kell kenni tejföllel, amibe előtte tenni kell egy kis fokhagymát, sót és borsot. Az elősütött tejfölös tésztára ízlés szerint húsos szalonnát, vékonyra vágott lila hagymát, füstölt kolbászt, és reszelt sajtot kell szórni. Ha a sajt megpirul, akkor lesz kész! Tálaláskor még plusz tejfölt lehet rátenni, ha valaki úgy szereti.

kenyérlángos

Kemencében sült kenyér alap recept (3 db. 1 kg-os kenyérhez):

Kovász: 60 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl. langyos víz

További hozzávalók:

1,5 kg liszt, 3 dkg élesztő, 3 csapott evőkanál só, 8-9 dl. langyos víz

Elkészítés:

A kenyérsütés előtt 1-2 nappal egy adag kovászt kell készíteni a kenyérnek. Az ehhez szükséges hozzávalókat össze kell keverni, dagasztani, és meleg helyen legalább egy napon keresztül keleszteni. Amíg a kemence melegszik, össze kell állítani a tésztát. A hozzávalóit egy tálba tesszük. Először a lisztet kell átszitálni, majd hozzáadni a kovászt és a maradék hozzávalókat. Addig kell dagasztani, amíg a tészta szép fényes nem lesz, és elválik az edény falától. Ekkor konyharuhával le kell takarni és minimum 20 percig kell kelni hagyni. Ezután át kell gyúrni, majd újabb 1 órás kelesztés következik. A megkelt tésztát három egyforma darabra kell vágni és kerek cipókká formázni. Ezután ismét 30-40 perc kelesztés következik. Ha a kemence már kellőképpen felmelegedett akkor a parazsat ki kell húzni a szélekre, és kb. 5-10 perc szellőztetés után kezdődhet a kenyér sütése. Egy kevés lisztet kell a kemence közepére hinteni, és a kenyereket lisztes lapáttal becsúsztatni. A sütési idő nagy mértékben a kemence fűtöttségétől is függ. A kenyerek körülbelül 35-45 perc alatt sülnek meg. A kenyér színéről lehet tudni, hogy jók-e már a kenyerek. Amikor elkészültek a kenyerek, a kemence általában még kellően meleg ahhoz, hogy pogácsát süssünk benne.

 

KERTI SÜTŐ

"Kertisütő"Aligha van olyan ember, aki ne szeretne valódi tűzön süti és főzni és a szabadban étkezni. A kültéri kemence mellé építhető bográcsozó, grillező is. A kerti sütő mindig a megrendelő egyedi igényeit próbálja kielégíteni. A külső kinézete, stílusa is fontos esztétikai szempontból, mert ezek azok a tényezők amitől a kert díszévé válik. Nagyon fontos a praktikuma, és a használhatósága.  (Roston sütés, platnin sütés, nyárson sütés, vagy éppen a bográcsban való főzés.) Nélkülözhetetlen, hogy a tűzállósága mellett a kerti sütőbe építendő anyagok (főleg amik a szabad levegővel érintkeznek) fagyálló anyagból illetve felülettel rendelkezzenek. A samott tégla önmagában nem fagyálló, viszont kapható olyan tűzálló habarcs ami kültérben használható,és így a samott tégla is fagyállóvá tehető. Az idő vasfoga kikezdi egy idő után a kerti sütőt, így javasolt a rendszeres karbantartása, viszont attól nem kell tartanunk, hogy szétfagy. Javaslat: Télire érdemes vízzáró fóliával védeni a nedvesség ellen, mert a vízből jég lesz és szétfagy!

Kemence és kerti sütő GALÉRIA ITT.

Amennyiben kerti sütőt, kemencét vagy pizzasütőt szeretne építtetni, várom szíves megkeresését az egész ország területéről.

Az alábbi űrlapon keresztül is felveheti a kapcsolatot velem:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (javasolt)

Település (javasolt)

Üzenet

Comments are closed